dimecres, 4 de maig del 2016

Wall·E Disney s'equivoca


Disney va estrenar a l'any 2008 la pel·lícula Wall·E que ens situava en un moment indeterminat del futur on els humans havien conquerit l'espai i buscaven un nou planeta on viure.

En aquesta cinta Disney imaginava que els humans hauríem evolucionat i degut als avanços tecnològics seriem tots obesos, amb mans i dits gegants i sense quasi peus. I això perquè teòricament tot ho podrem fer des del sofà del menjador sense moure'ns ni aixecar-nos.

Doncs bé, aquesta teoria és fàcilment desmuntable, per sort. Només cal que ens fixem en l'índex d'activitats exteriors que estem practicant actualment i comparar-ho amb altres èpoques de la història. És molt superior i va en augment.

Les màquines efectivament ens acabaran substituint, sobretot en les feines més pesants, feixugues i mecàniques, les que ningú vol fer. Això és evident però no té perquè ser dolent. Imagineu un món on la tecnologia treballa per nosaltres i així podem... podem gaudir de la vida.

I és aquí on volia arribar. En cas que finalment no haguem de treballar segurament el que farem serà precisament activitat. Algunes seran davant el sofà però segur que moltes, com ja està passant aquests darrers anys, seran a l'aire lliure.


I és que actualment hi ha un munt d'oci, cada dia s'inventen nous esports, jocs i passatemps. Hem entrat a l'època de l'oci on tothom vol divertir-se, viatjar, viure experiències, i en part és per això que la societat segueix funcionant. Els "serveis" substitueixen la industria.

Mateix motiu pel qual no es complirà en major mesura la predicció de Disney. De gent grassa n'hi ha hagut des de sempre igual que de gent atlètica, l'estil de vida és un tema personal de cadascú i, tot i que hi ha professions que indueixen al sedentarisme també n'hi ha del contrari. I si en un futur no n'hi ha, segur que algú se'n inventa, perquè, no oblidem una evidència i és que als humans ens 'mou' sempre la superació i l'afany de 'tenir' més.

P.D.: Tot i això, Wall·E no deixa de ser una de les millors pelis d'animació. No és ni serà la primera ni la ultima pel·lícula que fa prediccions errònies.

P.D.2: I, en qualsevol cas, mai sobren aquests transfons que Disney aplica als seus films infantils.